TBE-vaccination til børn og voksne
TBE-vaccination beskytter mod flåtbåren hjernebetændelse (TBE), som overføres af flåter i visse områder af Danmark og Sverige. Hos Aleris Vaccinationscenter tilbyder vi TBE-vaccination til både børn og voksne, så hele familien kan være bedst muligt beskyttet.
I Danmark er TBE blevet mere udbredt, især på Bornholm og i dele af Sjælland og Nordsjælland, hvor flåter bærer virussen. Vaccination anbefales især til personer, der ofte færdes i skovområder og naturen, hvor risikoen for flåtbid er størst.
Book din vaccination →
Hvad er TBE-virus?
TBE (Tick-Borne Encephalitis), også kendt som flåtbåren hjernebetændelse, er en virus, der overføres til mennesker gennem bid fra skovflåter, som findes i skovområder. Flåterne kan bære TBE-virussen, der i nogle tilfælde kan føre til alvorlig hjernebetændelse.
Symptomer på TBE kan begynde som influenzalignende, men kan udvikle sig til alvorlige neurologiske symptomer, såsom feber, nakkestivhed og i sjældne tilfælde varige mén. Da der ikke findes nogen kur eller behandling for TBE-virus, anses vaccination som den bedste forebyggelse mod sygdommen.
Værd at vide om vaccination mod TBE
For voksne og børn gives grundvaccinationen i 3 doser over en periode på 6-15 måneder.
Efter grundvaccinationen anbefales der regelmæssige boostervaccinationer for at opretholde fuld beskyttelse:
- En boostervaccination efter 3 år.
- Herefter en boostervaccination hvert femte år, indtil du fylder 60 år.
- Er du 60 år eller ældre, anbefales en boostervaccination hvert tredje år.
Book din vaccination →
Find os i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, København eller Ringsted.
Book din vaccination →
Har du spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte os for rådgivning.
Telefontid kl. 8-16
Find et vaccinationscenter tæt på dig
Mød os i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, København eller Ringsted.
Se alle vaccinationer
Her kan du se en oversigt over alle de vaccinationer, som vi tilbyder.
Områder med risiko for TBE-virus
I Sverige er TBE-virus udbredt, men i Danmark er den fortsat sjælden. I visse områder er der dog øget risiko for at blive smittet.
Både Bornholm og i Nordsjælland, specielt Tisvilde Hegn, er kendte risikozoner. Andre områder med smittetilfælde er Gribskov, Hareskoven, Tokkekøb Hegn, Ravnsholt Skov, Fedet ved Præstø og Stensved samt på Lolland-Falster.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan smitter TBE-virus?
TBE-virus overføres øjeblikkeligt, når en flåt bider, i modsætning til Borrelia, hvor fjernelse af flåten inden for 24 timer kan forhindre smitte. Det betyder, at TBE-virus kan overføres, så snart flåten sætter sig fast.
Flåten bærer virussen fra dyr til mennesker, men TBE kan ikke smitte fra person til person. Smitte sker oftest i skov- og naturområder, hvor flåter findes, og risikoen er højere i specifikke risikozoner i Danmark og Sverige.
Hvad er typiske symptomer på TBE-virus?
TBE-virus overføres til mennesker gennem bid fra en flåt, der bærer virussen.
Symptomer kan opstå 7-14 dage efter flåtbiddet. Cirka 75 procent af de smittede oplever ingen symptomer, men de resterende 25 procent får influenzalignende symptomer som feber, træthed, hovedpine og muskelømhed i første fase.
I 20-30 procent af tilfældene kan sygdommen udvikle sig til fase 2 med mere alvorlige symptomer som feber, nakkestivhed og neurologiske problemer, der kan føre til hjernebetændelse.
Hvad er de mulige følger af TBE-virus?
Hvis TBE-virus udvikler sig til hjernebetændelse (encephalitis), kan det medføre alvorlige og varige mén, såsom lammelser, høretab, rystelser (tremor) og kognitive problemer som hukommelsesbesvær og koncentrationsvanskeligheder.
Omkring en tredjedel af dem, der rammes af hjernebetændelse, oplever permanente senfølger, hvilket understreger vigtigheden af vaccination som forebyggelse.
Hvem bør vaccineres med TBE-virus?
Flåter, der bærer TBE-virussen, findes i de markerede områder på kortet. Hvis du bor eller færdes i disse områder, er du i øget risiko for at blive bidt og smittet med TBE. Skovarbejdere, jægere, børn, orienteringsløbere og andre, der ofte færdes i skove, er derfor særligt udsatte. Mænd over 50 år har øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte.
Hvilke bivirkninger kan jeg opleve efter vaccination?
Efter vaccination mod TBE kan du opleve rødme, ømhed og hævelse ved indstiksstedet.
Almindelige bivirkninger inkluderer hovedpine, diarré, kvalme, træthed, muskelsmerter, samt utilpashed og feber. Disse symptomer er som regel milde og forsvinder efter et par dage.
Hvis du får høj feber (over 39°), bør du kontakte en læge.
Hvor længe beskytter vaccination mod TBE?
Efter grundvaccinationen, som består af tre doser, er du beskyttet mod TBE-virus i mindst tre år.
For at opretholde fuld beskyttelse anbefales det at få regelmæssige booster-vaccinationer:
- En boostervaccination 3 år efter grundvaccination.
- Herefter en boostervaccination hvert femte år, indtil du fylder 60 år.
- For personer på 60 år og ældre anbefales en boostervaccination hvert tredje år, da ældre har en højere risiko for at blive alvorligt syge.
Book din vaccination
Få din vaccination nemt og hurtigt i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, København eller Ringsted.