Urodynamisk undersøgelse - Cystometri
En urodynamisk undersøgelse - også kaldet cystometri - kan være med til at afgøre, om vandladningsproblemer skyldes prostataproblemer eller problemer med blæremuskulaturen.
Hvis mænd får vandladningsbesvær i form af hyppig vandladning eller ufrivillig vandladning skyldes det ofte forstørret prostata, men det kan også skyldes en ustabil funktion i blærevæggens muskulatur. Det kan en cystometri være med til at klarlægge.
Hvad er en urodynamisk undersøgelse?
En urodynamisk undersøgelse er en undersøgelse af de nedre urinveje - blæren og urinrøret. Formålet er at måle:
- Trykket i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning
- Hvor meget blæren kan rumme
- Kraften på strålen ved vandladningen
- Hvor meget urin, der er tilbage i blæren efter vandladning
Hvordan foregår undersøgelsen?
Undersøgelsen varer ca. 1 time. Du ligger på ryggen på et undersøgelsesleje. Før undersøgelsen bliver du vasket forneden, og sygeplejersken sprøjter noget lokalbedøvende creme ind i urinrøret med en blød plastsprøjte.
Du får lagt et lille kateter (tyndt plastikrør) op i blæren og et kateter i endetarmen. Nogle gange anvendes der 2 elektroder, som sættes ved endetarmsåbningen. Katetrene er forbundet med en trykmåler, der løbende regi-strerer trykændringerne i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning. Gennem kateteret fyldes blæren langsomt op med saltvand, indtil du føler vandladningstrang.
Du skal under undersøgelsen fortælle, hvornår du:
- Har svag vandladningstrang
- Har normal vandladningstrang
- Ikke kan holde dig mere
Undersøgelsen slutter med at, du lader vandet i en tragt, mens kateteret endnu er i blæren. For at sikre det bedst mulige resultat, foretages undersøgelsen 2 gange efter hinanden.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 1. januar 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.