Blod i urinen
Nyrerne fjerner affald og væske fra blodet og omdanner det til urin, som flyder gennem urinlederne til blæren, indtil det udskilles via urinrøret. Blod i urinen kan derfor stamme både fra nyrerne eller andre dele af urinvejssystemet.
Der findes 2 typer blod i urinen
- Blod der er synligt med det blotte øje
- Blod der kun er synligt under et mikroskop
Sidstnævnte opdages kun, når lægen tester patientens urin. Uanset om man har den ene eller anden type blod i urinen, handler det om at finde årsagen til blødningen. Derfor bør blod i urinen altid undersøges af en speciallæge i urologi.
Hyppige årsager til blod i urinen
Blærebetændelse – urinvejsinfektion: Urinvejsinfektioner opstår, når bakterier trænger ind i kroppen via urinrøret og begynder at gro i urinblæren. Symptomerne kan være hyppig vandladningstrang, smerter og sviende fornemmelse ved vandladning, kraftigt lugtende urin og til tider blod i urinen.
Fysisk overbelastning: Blødning fra blærevæg efter hård fysisk belastning.
Medicin: Visse former for medicin kan medføre synligt blod i urinen.
Sjældnere årsager til blod i urinen
Forstørret prostata: Prostatakirtlen ligger lige under blæren og omgiver den øverste del af urinrøret. Når mænd bliver ældre begynder den ofte at vokse. Derved afklemmes urinrøret, og gennemløbet blokeres delvist. Symptomerne på en forstørret prostata er vandladningsbesvær, hyppig vandladningstrang, efterdryp, natlig vandladning, tendens til urinvejsinfektioner og nogle gange blod i urinen.
Nyreinfektioner: Nyreinfektioner medfører ofte blod i urinen. Nyreinfektioner opstår, når bakterier trænger ind i nyrerne fra blodet, eller bevæger sig fra urinlederne op i nyrerne. Symptomerne minder ofte om dem, der ses ved urinvejsinfektioner, selv om nyreinfektioner er mere tilbøjelige til at forårsage feber og sidesmerter.
Blæresten eller nyresten: Mineralerne i urinen kan i nogle tilfælde danne krystaller på væggene i nyrerne eller blæren. Med tiden kan krystallerne blive til små hårde sten. Disse sten er almindeligvis ikke forbundet med smerter, og man er normalt ikke klar over, at man har dem, medmindre de blokerer afløbet. Her er man til gengæld ikke i tvivl om, at man har dem – især nyresten kan forårsage udtalte smerter. Blæresten og nyresten kan medføre begge typer blod i urinen.
Blærepolypper: En blærepolyp er en udvækst, som vokser på indersiden af blæren. De opstår ved nydannelse af celler. Blærepolypper kan, som andre polypper, være godartede eller ondartede, hvilket kun kan afgøres ved mikroskopisk undersøgelse af en vævsprøve (biopsi) fra polyppen. Blærepolypper viser sig oftest ved blod i urinen, men gentagne blærebetændelser, pludselige ændringer i vandladningen eller smerter over blæren kan også være tegn på blærepolypper.
Nyresygdomme: Mikroskopiske blødninger i urinen er et almindeligt symptom på sygdommen glomerulonefritis, som forårsager inflammation i nyrernes filtreringssystem. Glomerulonefritis kan være en del af en systemisk sygdom – som diabetes – eller den kan forekomme af sig selv. Den kan udløses af bakterielle- og virale infektioner, blodkarsygdomme eller immunproblemer.
Arvelige tilstande: Sejlcelleanæmi – kronisk mangel på røde blodlegemer – kan være årsagen til blod i urinen. Alport syndrom, som påvirker filtreringsmembranerne i nyrerne, kan også være årsagen til, at der optræder blod i urin.
Kræft: Synligt blod i urin kan være et symptom på fremskreden kræft i nyrerne, urinblæren eller prostata. Uheldigvis har man som regel ikke disse symptomer i de tidlige stadier, hvor kræften er mere modtagelig overfor behandling.
Behandling af blod i urinen
Der findes ikke én specifik behandling for blod i urinen. Det afhænger helt af årsagen. Derfor vil lægen i stedet fokusere på at finde årsagen til, at du har blod i urinen. Her er det ofte nødvendigt at få foretaget en kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi) hos en speciallæge i urologi.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.