Migræne svimmelhed
Migræne-relateret svimmelhed er en hyppig årsag til svimmelhed og problemer med balancen.
Migræne er en lidelse, hvor man oplever anfald af intens hovedpine, der kan stå på i mange timer. Hovedpinen bliver ofte suppleret af følsomhed over for lyd og lys, kvalme, opkast samt svimmelhed.
Sygdommen forekommer i alle aldre men hyppigst i 30-50 års alderen - hyppigst hos kvinder. Ca. 10% af befolkningen har migrænehovedpine, og en tredjedel af personer med migræne oplever svimmelhed.
Symptomer på migræne
Et migræneanfald vil typisk starte med, at man bliver mere sensitiv over for lys-, lyd- eller følesanspåvirkninger. Derefter begynder man at få hovedpine, som tiltager i styrke. Samtidig bliver mange svimle, får kvalme og kaster op. Migræneanfaldet kan vare ved i timer og nogle gange i flere døgn.
Hvordan stilles diagnosen migræne svimmelhed?
Migræne-realteret svimmelhed er en udelukkelsesdiagnose, som omfatter en grundig øre-neurologisk undersøgelse inkl. høreprøve og balanceprøver.
Hvordan behandles migræne svimmelhed?
Migræne svimmelhed kan ikke kureres. Behandlingen er den samme som for migræne. Er migræneanfaldet i udbrud, vil man typisk behandle med smertestillende medicin og hvile i mørke og rolige omgivelser. Derudover anbefales det at forebygge migræneanfaldene ved at undgå faktorer, der kan trigge et anfald fx bestemte madvarer, mangel på søvn og stress.
Generelt vil svimmelheden aftage i anfald og styrke efter overgangsalderen.