Menières sygdom
Menières sygdom giver ofte anfald af hørenedsættelse, susen for ørene og svimmelhed.
Menières er en sygdom, der forekommer i det indre øre. Årsagen til Menières sygdom er dog stadig ukendt.
Menières sygdom rammer typisk voksne mellem 30 og 50 år, men kan også forekomme blandt børn og unge og hos ældre. I Danmark formoder man, at ca. 2.500 lider af Menières sygdom.
Den starter oftest på det ene øre, men op mod 40 % rammes på det andet øre. Som regel optræder symptomerne på Menières kun i en kort periode ad gangen.
Symptomer på Menières sygdom
Menières sygdom giver typisk symptomer såsom hørenedsættelse, susen eller trykken for ørene og svimmelhed. Det starter ofte blot med et af symptomerne. Migræne forekommer hyppigere hos patienter med Menières sygdom.
Svimmelhed
Når en Menièrespatient får et svimmelhedsanfald, vil vedkommende typisk opleve svimmelheden meget voldsomt. Svimmelheden kan vare i flere timer og bliver forværret af bevægelser, hvorfor man kan have brug for at ligge ned. Svimmelhedsanfaldet kan give kvalme og opkast.
Tinnitus
Nogle Menièrespatienter oplever også at få tinnitus som følge af sygdommen. Tinnitus optræder i meget forskellig grad hos den enkelte patient.
Hørenedsættelse
Hørenedsættelse og i nogle tilfælde døvhed rammer ofte det syge øre. Hørenedsættelsen begynder som lydoverfølsomhed og forvrængning af lyd.
Hvordan stilles diagnosen Menières sygdom?
Når man skal testes for Menières sygdom, foregår det ved, at speciallægen foretager forskellige høreprøver og balanceprøver for at undersøge, om der er sygdom i det indre øre.
Hvordan behandles Menières sygdom?
Ingen medicin kan kurere sygdommen. Behandlingen af Menières sygdom er derfor koncentreret om at lindre symptomerne fx ved livsstilsændinger, medicin, dræn i trommehinden, lokal trykbehandling eller destruktion af det indre øre.