Søvn er en forudsætning for et godt liv
Specialisterne hos Aleris Søvncenter giver dig fem gode råd, som kan hjælpe dig til en bedre søvnkvalitet og mere overskud i hverdagen.
Mennesket er fra naturens side skabt til at være aktive, når det er lyst, og passive når det er mørkt. Det styres af vores indre ur, som er meget stabilt. Som du måske har oplevet på en ferie til fjerne himmelstrøg, tager det mange dage at ændre sit indre ur. De første dage er det svært at sove om natten, og du kan have svært ved at holde dig vågen om dagen. Først efter flere dage er du kommet ind i feriestedets døgnrytme.
Det bedste middel mod træthed er NATTESØVN
Efter en god nats søvn fungerer hjernen optimalt, og du kan igen præstere. Du føler dig udhvilet, frisk, i godt humør og er klar til at tage fat på dagens opgaver. Vi kan koncentrere os og arbejde (med små pauser) de følgende 10 - 12 timer. Derefter melder trætheden sig så småt. Hvis du er motiveret, kan du godt præstere yderligere nogle timers arbejde, men når du har været vågen i 18 timer, bliver det vanskeligere at holde sig vågen. Reaktionstiden forlænges, og risikoen for fejl øges. Trætheden bliver til et søvnpres, og der kommer mikrosøvnsanfald.
Book din konsultation →
Få de 5 gode søvnråd
Der er mange ting, som kan forstyrre vores søvn. De fleste undgår disse uden at tænke over det og sover normalt uden problemer, men for nogen er det bare svært. Derfor har vi samlet 5 gode råd til dig, som ønsker en bedre søvnkvalitet.
1: Sæt tilstrækkelig tid af til søvnen
Hvad tid skal du op? Tæl baglæns fra dette tidspunkt, så du får 7 - 8 timers søvn afhængig af dit individuelle behov. Du skal gå i seng 15 - 20 minutter før og allerede et par timer, inden skal du begynde at forberede eller tænke på, at du skal i seng.
2: Regelmæssige vaner
Gå i seng nogenlunde samme tid hver aften og stå op samme tid hver morgen. Spis dine måltider på samme tid hver dag. Husk at få ½ - 1 times motion hver dag, gerne ude i dagslyset. Regelmæssige vaner kan skabe betingede reflekser, og god søvn kan være en del af dette.
3: Undgå ting der kan forstyrre din søvn
- Kaffe og andre koffeinholdige drikke (cola og energidrikke) skal undgås 3 - 6 timer, inden du skal i seng. Det er lidt individuelt, hvor følsom man er, så mærk efter hvordan koffein virker på dig og styr efter din egen erfaring.
- Alkohol skal undgås 2 - 4 timer inden sengetid. Et eller to glas vin til aftensmaden er som regel ’brændt af’ efter 3 - 4 timer, når du skal i seng.
- Træning lige inden sengetid kan ikke anbefales. Afslut træningen mindst 2 timer, inden du går i seng.
- Arbejde skal være afsluttet 3 timer, inden du skal i seng, det gælder også mails.
- Smartphones og tablets de sidste timer, inden du skal i seng, er dårligt for din søvn. Det er ikke kun det blå lys, som er dæmpet på de fleste skærme, men snarere den hjerneaktivitet, som opstår pga. de ting, som skærmen viser.
4: Samme "Gå i seng ritual" hver aften
De fleste har de samme vaner hver aften, når de går i seng. Det bliver til en slags ritual, og det er en fordel. Ritualet bliver en slags betinget refleks, som afsluttes med, at du falder i søvn. Det betyder ikke noget, at ritualet er forskelligt fra person til person. Det vigtigste er, at det er det samme hver aften.
5: Skab et godt sovemiljø
Soveværelset skal være udluftet og køligt. Det skal være et sted, du synes er dejligt at være. Der skal være mørkt, når du skal sove, og der må ikke være forstyrrende lyde. Hvis der er forstyrrende lyd eller lys, kan du bruge ørepropper og øjenbind.
Sengen skal være af god kvalitet og passe til dine præferencer. Sengetøjet skal være rart, og det skal helst være sådan, at du glæder dig til at komme i seng.
Behandling af søvnapnø
Har du en mistanke om, at du lider af søvnapnø? Vores specialister står klar til at hjælpe dig med effektiv behandling.
Priser
Hurtig udredning og behandling til både private, forsikrings- og offentlige patienter.
Behandling af søvnløshed
Har du problemer med at sove, kan vores specialister hjælpe dig med kognitiv adfærdsbehandling (CBT-I) .