Springerknæ
Et springerknæ rammer typisk idrætsfolk, som udfører gentagne kraftfulde knæstrækkende bevægelser fx hop og afsæt, landinger, hurtige retningsskift eller eksplosive bevægelser.
Springerknæ er en irritation af knæskalssenen, hvor den hæfter sig fast på knæskallen. Tilstanden opstår efter mange og gentagende overbelastninger og fejlbelastninger. Dette ses bl.a. i basket- og volleyball, højde- og længdespring samt i vægtløftning og styrketræning.
Generne skyldes, at der kommer for stor belastning på senen og overgangen til knoglen. Herved kommer der mikroskopiske overrivninger i den sene, der går fra knæskallen og ned på skinnebenet. Skaden opstår som regel helt tæt på knæskallen, og det føles ofte, som om smerten sidder på den nederste kant af knæskallen. Hvis det har stået på gennem længere tid, kan der være dannet et helt arvæv i senen.
Symptomer på springerknæ
Der kan være smerter eller ubehag hele tiden, men ofte er det især i forbindelse med bøjning / strækning af knæet under belastning, at smerterne opstår. Det starter ofte med en let ømhed i starten og slutningen af træningen, mens smerterne oftest forsvinde, når knæet bliver varmt. Holder man ikke pause, når man mærker de første symptomer, kommer smerten tidligere og tidligere i træningen for til sidst at blive kronisk. Det kan betyde, at skaden bliver langvarig og svær at behandle.
Video om springerknæ
Se illustration om indsættelse af hofteprotese. Videoen er på engelsk.
Behandling af springerknæ
Det er vigtigt at finde den udløsende årsag til dit springerknæ og forsøge at korrigere det. Det kan i nogle tilfælde fjerne smerterne. I andre tilfælde er det svært at finde den præcise årsag, og nogle af generne kan være blevet mere permanente. Her kan det være nødvendigt med en periode med genoptræning, som fokuserer på balance og udspænding samt korrektion af fejlbelastningen.
Genoptræning af springerknæ
Aleris Fysioterapi kan tilbyde træning i dit nærområde. Du har oftest behov for at gå til genoptræning i op til 3 måneder, hvor du langsomt træner dig tilbage til at kunne deltage i idræt uden smerter.
I nogle tilfælde kan det være en hjælp at få lagt en blokade med binyrebarkhormon og lokalbedøvelse i området bag den skadede sene. Dette gøres oftest ultralydsvejledt for samtidig at kunne vurdere senepåvirkningen.
Operation for springerknæ
Kun i meget få tilfælde er generne så genstridige, at der bliver behov for en operation for springerknæ. Man foretager en kikkertoperation i knæet, hvor kirurgen går ind og renser op omkring senen, glatter undersiden af knæskallen, så der bliver plads til senen. Evt. fjerner man også arvæv og forkalkninger i selve senevævet. Efter operationen er der behov for længerevarende genoptræning.
Aleris Fysioterapi
Med et helt hospital i ryggen har vores erfarne fysioterapeuter de bedste rammer for at hjælpe dig.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 1. januar 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.