Fodboldlyske
En fodboldlyske er betændelse af senefæstet for lårets indadførende muskler som følge af overbelastning. Det er den hyppigste lyskeskade og findes især inden for fodbold, ishockey, ridning og langrend.
Lårets indadførende muskler fæster alle i lysken på skambensknoglen.
Senebetændelse opstår ved gentagne ensformige (over)belastninger, når benet føres udad (fx ved tackling i fodbold eller ski, der hænger fast i tung sne). Herved opstår der mikroskopiske bristninger i senen og specielt ved senefæstet, hvilket medfører "overbelastningsbetændelse". Senebetændelsen er en advarsel om, at træningen er for belastende i forhold til senens styrke.
Musklen skades specielt ved idrætsgrene, der er præget af hurtige løb og pludselig retningsskift, megen styrketræning og beskeden smidighedstræning. I nogle tilfælde kan betændelsen sprede sig til det sted, hvor mavemusklen fæster på skambenet og til selve skambensleddet (symfysen).
En fodboldlyske bliver ofte kronisk og helingstiden ved korrekt behandling er 6 - 12 måneder. Stødabsorberende sko eller indlæg nedsætter belastningen i lysken. Man bør overveje en løbestilsanalyse for at vurdere, om en korrektion af løbestilen er en god idé.
Symptomer på fodboldlyske
Smerterne sidder typisk dybt oppe i lysken men kan stråle ned på lårets inderside og i nogle tilfælde op i maven. Du kan opleve igangsætningsbesvær men bedring efter opvarmning. Efter fysisk aktivitet vil du dog atter mærke smerterne i lysken, og hele denne proces vil kun forværres, hvis du ignorerer symptomerne, som er kroppens signal til dig om at stoppe.
Du vil opleve smerter ved tryk langs senen og en forværring af smerten ved passiv udspænding. Der er også smerte, hvis man aktiverer muskelsenen ved at klemme de strakte ben sammen under modstand.
Undersøgelse af fodboldlyske
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere den kliniske undersøgelse med ultralydsscanning og MR-scanning. Scintigrafi - en røntgenundersøgelse med kontrast - giver i visse situationer diagnosen.
Behandling af fodboldlyske
Behandlingen omfatter aflastning, udspænding og langsomt stigende belastning inden for smertegrænsen. Det er afgørende, at du stopper med al løbeaktivitet de første 3 måneder. Specifik udspænding og styrketræning under vejledning af en fysioterapeut er vigtigt.
Aleris Fysioterapi kan tilbyde træning i dit nærområde.
Ved manglende fremgang under aflastning og genoptræning kan medicinsk behandling overvejes i form af gigtpiller i 3 uger eller blokade med binyrebarkhormon rundt om den betændte del af senen.
Operation for fodboldlyske
Operationen kan kun anbefales til idrætsfolk, hvis professionelle karriere er truet og som har forsøgt med konservativ behandling i ca. 2 år vejledt af idrætslæge / sportsfysioterapeut. I disse tilfælde fører operationen ofte umiddelbart til lindring og bedring.
Langtidsresultaterne af operationerne er dog ofte skuffende. Operationen foregår ambulant og går ud på at løsne muskeltilhæftningen af lårets indadfører ved bækkenet i lysken gennem en åbning i huden foran på lysken. Operation skal efterfølges af fysioterapeutisk træning oftest i op til 3 - 6 måneder.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 1. januar 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.