Skæv storetå og knyst
Skæv storetåen og ømhed af knysten ses hyppigt. I mange tilfælde kan det behandles med en tilpasning af fodtøjet. Hjælper dette ikke, kan man fjerne smerterne ved en operation af knyst og storetå.
Hvad er en skæv storetå og knyst?
En skæv storetå – også kaldet hallux valgus – er en tilstand, hvor mellemfodsknoglen og grundstykket i storetåen forskyder sig langsomt udad og danner en knyst. Det medfører, at storetåen begynder at pege ind mod fodens andre tæer, eller i svære tilfælde går ind over de andre tæer. Knysten kan blive betændt og meget smertende, og der kan opstå sår. I selve leddet kan der på sigt opstå slidgigt i storetåen. Sammen med knysten ses ofte andre forandringer som fx forfodsnedfald og hammertæer.
Årsager til skæv storetå og knyst
Skæv storetå med knyst kan være arveligt eller måske skyldes uhensigtsmæssigt fodtøj. Ofte skyldes det dog, at der med alderen opstår en "træthed" i de ledbånd og muskler, som skal holde de rigtige relationer mellem forfodens og tæernes knogler. Ligeledes kan det være en del af generelle gigtproblemer fx ved leddegigt. Sygdommen rammer hyppigst kvinder.
Symptomer på skæv storetå og knyst
Det væsentligste symptom er smerter fra knysten, smerter i storetåens grundled og stivhed af tåen, men der er naturligvis også kosmetiske gener.
Behandling af skæv storetå og knyst
Behandlingen / operationen tilpasses den enkelte patient. Tilstanden kan ofte behandles uden operation, såfremt dette sker i tide. Der er kun grund til kirurgisk behandling, hvis der er smerter.
Er der kun lette gener, bør man udskyde en operation og forsøge justering af fodtøj til fodformede sko, som i øvrigt også er nødvendigt efter en operation. Sko kan evt. udblokkes. Dette tilrådes altid, hvis blodforsyningen til benet / foden er nedsat.
I nogle tilfælde vil vi henvise til en bandagist eller skomager.
Video om skæv storetå
Se hvordan og hvorfor en skæv storetå opstår. Videoen er på engelsk.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 1. januar 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.