Sygdomme i kæbespytkirtel
Operation af kæbespytkirtlerne foretages ved stendannelse, kronisk hævelse og i sjældne tilfælde svulster, som heldigvis oftest er godartede. Det er en specialistopgave pga. de mange nerver omkring spytkirtlerne.
Spytsten optræder især i kæbespytkirtlen, der producerer kalkholdigt spyt. Hos de fleste sætter kalken sig som tandsten, men er man uheldig, kan det aflejres inde i selve kæbespytkirtlen som spytsten.
Betændelse i kæbespytkirtlerne
Bakterier kan forårsage betændelse i kæbespytkirtlerne – særligt når en spytkirtel er skadet som følge af spytsten, eller når kroppens modstandskraft over for infektioner er nedsat pga. andre sygdomme. En betændt spytkirtel bliver hævet og øm. Ofte er også halsens lymfekirtler forstørrede og ømme.
Der kan være udflåd af pus fra den angrebne spytkirtel, hvilket kan give en dårlig smag i munden. Hvis infektionen ikke behandles, kan spytkirtlen skades så voldsomt, at den holder op med at fungere. Stærkt krydret mad og citrusfrugter, som øger kravet til spytproduktionen forværrer hævelsen og smerten.
Behandling af spytsten
Kun hvis spytstenen sidder helt yderligt i udførselsgangen, kan det lade sig gøre at fjerne selve stenen inde fra munden. Ellers må hele kæbespytkirtlen fjernes, hvilket foregår udefra via et snit gennem huden under kæberanden. Heldigvis opstår problemet oftest kun i den ene side, og vi kan sagtens undvære den ene af kæbespytkirtlerne.
Operation af kæbespytkirtlerne er en specialistopgave pga. de mange nerver, der ligger omkring spytkirtlerne. I forbindelse med operation af kæbespytkirtlen skal man passe på tungens smags- og følenerve og på nerven til mundvigen.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 1. januar 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.