Parkinsons sygdom
På Aleris kan neurologen stille diagnosen Parkinsons sygdom uden ventetid og kan eventuelt opstarte den medicinske behandling. Herefter har du mulighed for at blive henvist til et offentligt sygehus, hvor du skal gå til kontrol fremover.
Parkinsons sygdom har navn efter den engelske læge, James Parkinson, som i 1817 første gang beskrev dens symptomer. Sygdommen er en gradvist, fremadskridende bevægelsesforstyrrelse med de 3 hovedsymptomer:
- Langsomme bevægelser
- Rysten
- Muskelstivhed
Hvor mange lider af Parkinsons sygdom?
Sygdommen har ramt 6 - 7.000 personer i Danmark og hvert år kommer 4 - 500 nye tilfælde til. Sygdommen optræder hyppigere med alderen og rammer lidt flere mænd end kvinder. Rygere er generelt mindre udsatte.
Hvorfor får man Parkinsons sygdom?
Den præcise årsag til sygdommen kender man ikke, men der er nok både arvelige og miljømæssige faktorer på spil. I hvert 7. tilfælde kan man se en arvelig tendens inden for familien.
I årene 1915 - 1926 hærgedes verden af en ondartet smitsom hjernebetændelse, hvor næsten halvdelen af de smittede døde. Blandt de overlevende så man ofte, at patienterne havde symptomer, der lignede Parkinson symptomerne, og det blev derfor kaldt post-encefalisk parkinsonisme.
Ved obduktionerne af de smittede kunne man se henfald af cellerne i et område dybt i hjernen, der kaldes substantia nigra – et område hvor signalstoffet dopamin findes naturligt i høj koncentration. I dag ved man, at netop mangel på stoffet dopamin i visse dele af hjernen er årsagen til de fleste af symptomerne ved Parkinsons sygdom.
Hvordan stiller neurologen diagnosen Parkinsons sygdom?
Neurologen kan som regel stille diagnosen Parkinsons sygdom alene på baggrund af patientens udseende, hvor et eller flere af følgende symptomer er til stede:
- Langsomme bevægelser
- Stive muskler
- Rysten i hvile, der forsvinder i bevægelse
- En dårlig balance
- "Maske-ansigt"
- Svag og monoton stemme
- Langsom gang med småtrippende skridt og manglende medsving af armene
Hvis neurologen er i tvivl, kan man foretage en såkaldt DAT-skanning, der viser manglen på dopamin i de relevante områder af hjernen.
Hvad kan du selv gøre ved Parkinsons sygdom?
Motion er vigtigt for at forebygge følgerne på muskler og led. Fysioterapi er et godt supplement til den daglige motion, herunder balancetræning. Ergoterapi kan hjælpe dig med at lære at gøre de ting, der er besværlige, på en anden og bedre måde.
Du skal være opmærksom, at man kan afhjælpe visse komplikationer til sygdommen såsom:
- Vandladningsproblemer
- Seksuelle problemer
- Talebesvær
- Depression
Behandling af Parkinsons sygdom
Parkinsons sygdom kan behandles men ikke helbredes. Den medicinske behandling kan i væsentlig grad mindske symptomerne og højne livskvaliteten for patienterne.
Medicinsk behandling
Medicinsk behandling kommer i første række. Der findes mange forskellige former, der hver har deres fordele og ulemper. Fælles for dem er, at de på den ene eller den anden måde, kompenserer for det manglende signalstof dopamin i hjernen.
Desværre er der en tendens til, at den ofte mirakuløse effekt, som midlerne har i begyndelsen, aftager i løbet af årene.
Kirurgisk behandling
I sjældne tilfælde kan kirurgisk behandling komme på tale, hvis medicinen ikke virker, eller patienten har massive bivirkninger.
Der findes 2 forskellige typer af operation:
- Direkte indgreb i hjernen
- Stimulation af visse områder i hjernen vha. en implanteret elektrode og en stimulator
For yderligere information anbefaler vi:
Priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.