Diabetes - sukkersyge
Vores specialister udreder dig og vejleder i, hvordan du kan leve et sundt og godt liv med diabetes.
Diabetes er en kronisk sygdom, hvor indholdet af sukker i blodet er højere end normalt. Det høje blodsukkerniveau skyldes enten mangel på hormonet insulin, nedsat evne til at udnytte insulinet eller en kombination af de to.
Man inddeler primært diabetes i type 1 diabetes og type 2 diabetes. Næsten 350.000 personer i Danmark har diabetes. Omkring 89 % er registreret med type 2 diabetes og 9 % med type 1 diabetes
Hvad er type 1 diabetes?
Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber og ødelægger beta-cellerne i bugspytkirtlen, der danner det livsvigtige hormon insulin. Det betyder, at kroppen ikke selv kan danne insulin, og derfor er man nødt til at få det tilført udefra med injektioner.
Hvad er type 2 diabetes?
Type 2-diabetes er den mest udbredte form for diabetes i Danmark. Det er en livslang kronisk sygdom, hvor produktionen af insulin er utilstrækkelig eller ikke virker optimalt.
Insulin er et hormon, som produceres i bugspytkirtlen. Det regulerer sukkeromsætningen i kroppen. Dvs. det hjælper med at få madens sukkerstoffer fra blodbanen og ind i cellerne, hvor sukkerstofferne fungerer som "brændstof".
Arveligheden ved type 2 diabetes er stor. Hvis en af dine forældre har type 2 diabetes, er risikoen for, at du udvikler sygdommen 40%. Hvis begge dine forældre har type 2 diabetes, stiger risikoen for, at du udvikler sygdommen til 80%.
Det er dog ofte en livsstil med kalorierig mad og stillesiddende arbejde, som får sygdommen til at bryde ud.
Symptomer på diabetes 2
Symptomerne er svage og udvikler sig gradvist over lang tid. De misforstås ofte som generelle skavanker.
Symptomerne kan være:
- Tørst
- Hyppig vandladning
- Kløe
- Infektion i hud og slimhinder
- Kvalme
- Træthed
- Føleforstyrrelser
- Synsforstyrrelser
- Vanskelig heling af sår
- Forringelse af den almene helbredstilstand
Type 2 diabetes kan ikke helbredes. Hvis du først har udviklet sygdommen, skal du leve med den resten af livet.
Det er vigtigt, at sygdommen opdages tidligt, så du hurtigere kan komme i behandling og udskyde eller undgå følgesygdomme.