Betændelse i udposninger på tyktarmen
Udposninger på tyktarmen - også kaldet divertikler - er en tilstand, som følger med alderen.
I 40 - 50 års alderen har halvdelen af alle udposninger på tyktarmen, og i 70 - 80 års alderen ses udposninger hos næsten alle. Hos nogle opstår der betændelse i disse udposninger.
Udposninger kan variere i størrelse fra få millimeter til 2 cm i længde, og de kan være op til 1 cm i diameter. Udposningerne opstår på svage steder i tarmvæggen og bevirker, at tarmvæggen i udposningerne bliver tyndere. Udposninger findes overvejende i venstre side af tyktarmen og især i den S - formede del af tyktarmen (sigmoideum).
Årsager til udposninger på tyktarmen
Udvikling af udposninger hænger sammen med kostindholdet. Jo mere forarbejdet og fiberfattig din kost er, desto større er risikoen for, at der udvikles udposninger.
Symptomer på udposninger på tyktarmen
Langt de fleste mennesker med udposninger har ingen symptomer, men nogle har periodevise smerter i venstre side af maven og uregelmæssig afføring. Disse symptomer er nogle af de samme som ses ved irritabel tyktarm, og der er også andre fælles træk ved de to sygdomme. For at udelukke kræft eller forstadier til kræft, er det vigtigt, at tyktarmen undersøges med en kikkert (koloskopi), hvis der har været ændringer i afføringen i mere end 4 uger.
Betændelse i udposninger på tyktarmen
Hos et mindre antal patienter kan der opstå betændelse i væggen af udposningerne og det omgivende væv (divertikulitis) eller blødning fra udposningerne. Betændelsen kan opstå akut i løbet af timer til dage eller over længere tid, hvor der ikke er de store symptomer.
Behandling af betændelse i udposninger
Ved akut betændelse i udposningerne opstår der konstante smerter i venstre side af maven og oftest let feber. Behandlingen af akut betændelse er antibiotika. I nogle tilfælde kan betændelsen blive så kraftig, at en akut operation er nødvendig med fjernelse af det stykke tyktarm, hvor betændelsen sidder. I disse tilfælde vil det oftest være nødvendigt at anlægge en midlertidig stomi.
Hvis en person har haft flere end ét tilfælde af betændelse i udposningerne på tyktarmen, er det ofte nødvendigt at fjerne det pågældende stykke tarm for at undgå nye og evt. alvorligere tilfælde af betændelse. Hvis operationen sker i en fase, hvor der ikke er tegn på betændelse, kan operationen foregå uden, at der anlægges stomi.
Ved mere langvarig betændelse er der oftest meget diskrete symptomer. Denne tilstand kan vare måneder til år. Disse tilfælde opdages oftest først, hvis der opstår forsnævring af tarmen som følge af betændelsen, eller hvis betændelsen inddrager andre organer som fx blæren, hvor der kan opstå fisteldannelse mellem blære og tyktarm. I disse tilfælde vil behandlingen være operation med fjernelse af det betændelsesforandrede væv.
Aleris foretager ikke operation for betændelse i udposninger på tarmen.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.