EKG - elektrokardiogram
Et EKG – også kaldet et hjertekardiogram eller elektrokardiogram – er den mest almindelige metode til at undersøge hjertets funktionsevne.
Hvad er et elektrokardiogram – EKG?
Hjertet er en stor muskel, der rytmisk trækker sig sammen for at pumpe blodet rundt i kroppen. I hjertet findes der et impulscenter (sinusknuden), der fungerer som hjertets pacemaker og styrer hjertets sammentrækninger med elektriske impulser.
Med et EKG kan vi måle de elektriske impulser, der opstår i hjertemuskulaturen under hjertets arbejde og se evt. afvigelser i hjerterytmen. Et EKG foretages enten i hvile eller under belastning, hvor undersøgelsen foregår på en motionscykel. Dette kaldes også for et arbejds-EKG.
Hvad bruges EKG til?
EKG bruges til at undersøge, om hjertet fungerer, som det skal – og til at opklare en eventuel sammenhæng mellem symptomer og hjertets funktion. EKG. Hvis du har symptomer fra hjertet såsom åndenød, brystsmerter, besvimelse eller hjertebanken, er det en god idé at få lavet et EKG.
Hvordan foregår undersøgelsen?
EKG'et optages, mens du ligger ned med elektroder på kroppen. EKG'et giver oplysninger om hjerterytmen og viser, om der er tegn på, at hjertet ikke fungerer optimalt. Der er intet ubehag ved undersøgelsen.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.
Sådan fungerer dit hjerte
Hjertet er opbygget af muskelvæv. Det er en udholdende trykpumpe, som konstant forsyner vores organer med blod og derigennem giver kroppen ilt og næring.