Behandling af hjerteflimmer
Hjerteflimmer er en hjerterytmeforstyrrelse, som oftest kan behandles effektivt med radiofrekvensablation (RFA). Vi har kun meget kort ventetid.
Hvad er hjerteflimmer?
Hjerteflimmer er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelse. Omtrent 50.000 danskere har anfaldsvis eller kronisk atrieflimmer. Risikoen for at udvikle hjerteflimmer øges betydeligt med alderen, og mere end hver 10. dansker over 70 år lider er atrieflimmer.
Udover at mange oplever en nedsat livskvalitet, øger hjerteflimmer også risikoen for blodpropper i hjernen samt udvikling af hjertesvigt.
Hvordan opstår hjerteflimmer?
Normalt styres hjertets sammentrækninger af elektriske impulser i det højre forkammer. Lider man af hjerteflimmer, opstår der uregelmæssige elektriske impulser på forskellige steder i forkamret. Dette giver 'støj på linjen', påvirker blodgennemstrømningen gennem hjertet og forårsager en uregelmæssig puls.
Hjerteflimmer udløses oftest pga. ekstraslag fra hjertets forkamre. Ekstraslagene opstår oftest i nærheden af lungevenerne, der leder det iltede, friske blod fra lungerne tilbage til hjertet. Sådanne elektriske impulser kan påvirke forkammeret, så de normale elektriske impulser forstyrres.
Symptomer på hjerteflimmer
De mest almindelige symptomer på hjerteflimmer er hjertebanken, uregelmæssig puls, åndenød, træthed, svimmelhed og brystsmerter. Ved hjerteflimmer kan hjertet undertiden slå op til 150 - 200 slag pr. minut mod normalt 60 - 90 slag i minuttet. Mange patienter har så mange gener, at de ikke kan arbejde eller foretage dagligdags opgaver.
Der findes tre typer hjerteflimmer:
- Relativt korte anfald: Varer ofte mindre end 1 døgn, mne kan i visse tilfælde vare i optil 1 uge. Det går altid over af sig selv
- Længere anfald: Går ikke over af sig selv uden behandling, oftest med stød
- Kronisk hjerteflimmer: Her kan den normale hjerterytme ikke genetableres med medicin eller stød
Hvordan stillles diagnosen?
En læge foretager et elektrokardiogram (EKG) for at diagnosticere hjerteflimmer. Hvis hjerteflimmer ikke sker regelmæssigt, kan man foretage en langtids-EKG-optagelse, ofte over flere døgn (R-test eller Holtermonitorering) for at fange et anfald.
Behandling af hjerteflimmer
Behandlingen af hjerteflimmer afhænger af symptomernes sværhedsgrad og typen af hjerteflimmer. Nogle patienter kan behandles medicinsk, men en del patienter kan ikke behandles tilfredsstillende med medicin enten pga. utilstrækkelig effekt eller uacceptable bivirkninger. Til disse patienter kan vi tilbyde en ablationsbehandling også kaldet RFA eller radiofrekvensablation.
RFA-behandling i fuld bedøvelse
På Aleris foretager vi som et af de få hospitaler i Danmark udelukkende ablation for hjerterytmeforstyrrelser (RFA) i fuld bedøvelse. Det betyder, at vi kan arbejde mere præcist, og effekten af behandlingen er derfor dokumenteret bedre. Samtidig er det langt mere behageligt for dig som patient, da du har det bedre umiddelbart efter behandlingen.
Formålet med RFA-behandlingen er at lokalisere og neutralisere de unormale impulsdannelser i hjertemuskelcellerne, som er skyld i hjerterytmeforstyrrelsen. Mange patienter er herefter helbredt for hurtig hjerterytme. RFA er blevet en standardbehandling.
Ca. 30 % af dem som bliver behandlet skal igennem 2 operationer, før det optimale resultat er opnået. Ved anfaldsvis atrieflimmer kan langt de fleste (80 % eller mere) forvente at blive enten helt fri for anfald eller opleve markant færre og mildere anfald uden behov for medicin.
Knapt 20% vil over en kortere årrække få behov for at supplere med medicin eller at gennemgå endnu en RFA-behandling.
Hvis din atrieflimmer er længerevarende og har krævet stød eller medicin for at "slå om" til normal rytme, er forventningerne til behandlingen noget mere varierende og afhænger af andre forhold ved hjerte og kredsløb. Læs mere om RFA-behandling.
RFA-behandlingen udføres af en meget erfaren specialist inden for hjerterytmeforstyrrelser, overlæge René Husted Worck.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.