Underlivsbetændelse
Underlivsbetændelse skal behandles så hurtigt som muligt, så det ikke spreder sig og på længere sigt giver kroniske smerter i underlivet eller barnløshed.
Normalt er kvindens indre kønsorganer beskyttet mod infektion af en slimhindeprop i livmoderhalsen. Hvis denne forsvinder i forbindelse med fx menstruation, abort, fødsel, gynækologisk undersøgelse eller et kirurgisk indgreb, kan bakterier fra skeden og endetarmen trænge op gennem livmoderen og inficere æggelederne.
En underlivsbetændelse sidder oftest i æggelederne og kaldes derfor også for æggelederbetændelse. Herfra kan betændelsen brede sig til livmoderens slimhinde. Ved mere alvorlige tilfælde kan betændelsen sætte sig på æggestokkene eller sprede sig til bughulen.
Hvis sygdommen ikke behandles, kan der opstå en betændelsesbyld i æggelederne, og det normale væv skades og erstattes af arvæv, hvilket kan føre til barnløshed.
Årsager til underlivsbetændelse
Underlivsbetændelse skyldes i langt de fleste tilfælde bakterier eller mikroorganismer. Den hyppigste årsag er bakterien klamydia, der smitter ved seksuel kontakt. I Danmark får 24.000 personer konstateret klamydia hvert år, men det reelle antal smittede regnes for at være over dobbelt så højt. Problemet er, at mange har sygdommen uden symptomer, og de ved således ikke, at der er noget galt, men smitter andre uden at vide det. Problemet er størst blandt de 15 - 24 årige, der står for omkring halvdelen af tilfældene.
Symptomer på underlivsbetændelse
Underlivsbetændelse kan være akut med pludselige, svære symptomer i form af smerter i den nedre del af maven og høj feber. Betændelsestilstanden kan dog også være kronisk med mere ubestemte symptomer såsom en let, murrende smerte i mavens nedre del og undertiden smerter i lænden. Både den akutte og den kroniske form af betændelsen kan medføre smerter ved samleje, og at menstruationerne bliver kraftige og begynder for tidligt. Ofte forekommer der også kraftig, ildelugtende udflåd fra underlivet.
Undersøgelse for underlivsbetændelse
Får du overstående symptomer, bør du hurtigst muligt blive undersøgt af din egen læge eller en gynækolog. Lægen lytter til dine symptomer og foretager derefter en gynækologisk undersøgelse og en vaginal ultralydsskanning. I forbindelse med undersøgelsen foretages en podning med en vatpind fra livmoderhalsen for at afgøre, om der er tale om en bakterie.
Svaret på denne undersøgelse kommer efter cirka en uge, så det kan blive nødvendigt at ændre behandlingen på dette tidspunkt afhængig af svaret. Du får ligeledes taget nogle blodprøver, som viser antallet af hvide blodlegemer og blodsænkningen (CRP). Disse prøver vil som regel være forhøjede, hvis du har underlivsbetændelse.
Behandling af underlivsbetændelse
Indtil prøvesvaret foreligger, behandles din underlivsbetændelse med et antibiotikum, der dækker bredt for derved at ramme flere forskellige bakterier. Hvis podesvaret viser, at din underlivsbetændelse er forårsaget af klamydia eller gonokokker, skal din partner også behandles hos egen læge. Behandlingen varer som regel 7 - 10 dage. Det er meget vigtigt, at du fortsætter behandlingen, selv om du ikke føler dig syg. Du bør undlade at have samleje, så længe du er i behandling. Ellers skal du holde sengen, indtil du er feberfri, og smerterne er forsvundet.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.