Livmoderhalskræft
Livmoderhalskræft udvikles oftest langsomt over 10 - 15 år. Hvis sygdomme opdages og behandles i tide, er udsigterne til fuldstændig helbredelse gode.
Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv. Der er også risiko for, at kræftcellerne spreder sig til de nærliggende lymfekirtler og videre til de øvrige indre kønsorganer livmoderhulen og skeden. Hvis sygdomme får lov til at sprede sig, er dødeligheden høj.
Hvis den derimod opdages i tide og behandles, er udsigterne til fuldstændig helbredelse gode. Derfor er det utrolig vigtigt at få foretaget en forebyggende undersøgelse (SMEAR-test) for livmoderhalskræft hvert tredje år.
I Danmark konstateres der ca. 500 nye tilfælde af livmoderhalskræft hvert år. De fleste kvinder er mellem 35 - 45 år, når diagnosen stilles, men du har stadig risiko for at udvikle livmoderhalskræft, når du har passeret overgangsalderen.
Årsager til livmoderhalskræft
Ifølge den nyeste forskning, skyldes livmoderhalskræft et virus kaldet human papilloma virus (HPV). HPV overføres ved samleje, og infektion med HPV er meget almindeligt, især blandt unge. Op til 80 % af alle kvinder og mænd vil få infektionen på et eller andet tidspunkt i deres liv. Da HPV virus ikke giver nogle symptomer, kan du være smittet og dermed også smittebære uden at vide det. Fra du er blevet smittet med HPV, til du udvikler forstadier og senere livmoderhalskræft, kan der gå mange år.
Der findes mange forskellige typer af HPV, og det er kun enkelte af disse, der kan forårsage livmoderhalskræft og forstadier til sygdommen. Andre typer HPV kan fremkalde kønsvorter også kaldet kondylomer. Det er dog ikke ensbetydende med, at kvinder, der har kønsvorter, også får livmoderhalskræft, men de har måske en lidt større risiko for at få sygdommen.
Vaccination mod livmoderhalskræft
Der findes ikke nogen behandling mod infektion med HPV. Den bedste måde at undgå HPV på er at bruge kondom og at blive vaccineret, inden du begynder at have sex. Når du bliver vaccineret, mindsker du risikoen for at få livmoderhalskræft. Vaccinationen, som du nu kan få, forebygger 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
Symptomer på livmoderhalskræft
Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af:
- Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende
- Pletblødninger efter samleje, mellem menstruationerne eller efter overgangsalderen (klimakteriet)
- I sygdommens senere stadier forekommer også murrende rygsmerter og almindeligt ildebefindende
Får du nogle af de nævnte symptomer, bør du hurtigst muligt blive undersøgt af en gynækolog. Her får du foretaget en gynækologisk undersøgelse kombineret med ultralydsscanning af underlivet. Hvis du ikke allerede har fået taget en celleprøve tages denne, og der foretages evt. også en kikkertundersøgelse af livmoderhalsen.
Behandling af forstadier til livmoderhalskræft
Forstadier til kræft i livmoderhalsen og meget små kræftknuder behandles med et mindre indgreb - et såkaldt keglesnit. Det foregår oftest i lokalbedøvelse. Ved et keglesnit fjernes det lille stykke af livmoderhalsen, som indeholder celleforandringerne. Efter operationen undersøger man kanten af det fjernede vævstykke i mikroskop for at se, om der tegn på unormale celler.
Hvis alt er normalt, skal sygdommen ikke behandles yderligere. Hvis kanten på det vævsstykke, man har fjernet, stadig indeholder celleforandringer, skal du kontrolleres regelmæssigt de første 1 - 2 år. Fordelen ved et keglesnit er, at det er muligt at blive gravid senere. Desuden er der ikke følgevirkninger ved keglesnitsoperationen, når såret først er helet.
Behandling af livmoderhalskræft
Er der tale om egentlig livmoderhalskræft, behandles det som udgangspunkt ved en operation eller alternativt med stråling. Operationens omfang afhænger af sygdommens stadie, men som udgangspunkt fjerner man ofte livmoderen og det omgivne væv, æggelederne, æggestokkene, bækkenets lymfekirtler og de øverste 5 cm af skeden.
Strålebehandling vælges kun, hvis en operation ikke er mulig. Det kunne være i tilfælde, hvor kvinden ikke tåler operation, kræftknuden er meget stor, eller hvis kræften har bredt sig ud i vævet.
Valget af behandlingsmetode tilpasses den enkelte patient, hvor man tager hensyn til bl.a. patientens alder og kræftknudens spredning. I visse tilfælde kan man, hvis der er tale om tidlige stadier af sygdommen, foretage en operation, hvor livmoderen bevares. Behandlingen følges op med regelmæssig kontrol i en 5-års periode.
Vi tilbyder
På Aleris tilbyder vi udelukkende kirurgisk behandling af forstadier til livmoderhalskræft samt vaccine mod livmoderhalskræft. Hvis undersøgelser afslører livmoderhalskræft, hjælper vi dig videre til et offentligt kræftcenter.
Udvalgte priser
Priserne er gældende fra 5. januar 2024. Alle priser er vejledende. Moms er inkluderet i priser for momspligtige ydelser.