Overvægt handler om andet end vægt
Aleris Balance er blevet bemærket af det svenske "Kvalitetsmagasinet", som har fortalt om Aleris' nye holistiske tilgang til behandling af overvægt. Læs hele artiklen her
”Kirurgi er indtil videre den eneste dokumenterede metode til behandling af svær overvægt. Det vil Aleris ændre på. I det danske projekt Aleris Balance undersøges nu muligheden for at behandle patienter med overvægt ud fra et mere holistisk perspektiv, hvor operation kun er én af flere behandlingsmetoder.” Sådan indleder det svenske ”Kvalitetsmagasinet” en artikel efter et interview med Michael Gram Kirkegaard og cheflæge i Aleris Niclas Skyttberg.
Læs den fulde artikel nedenfor
"Overvægt handler om andet end vægt"
Kirurgi er indtil videre den eneste evidensbaserede metode til behandling af svær overvægt. Det vil Aleris ændre på. Et dansk projekt undersøger nu muligheden for at behandle patienter ud fra et helhedsperspektiv, hvor operation kun er én af flere behandlingsmetoder.
Af: Anna Nyström
Fedme er et voksende folkesundhedsproblem. Ifølge Socialstyrelsen er cirka 1,3 millioner voksne og 80.000 børn i Sverige fede, det vil sige svært overvægtige. Udover at være en sygdom i sig selv, risikerer personer med svær overvægt at lide af en række sekundære sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk, kræft med risiko for at dø for tidligt.
I dag er operation den metode, der er kendt for at give den bedste effekt. Men der er flere veje at gå. Inden for Aleris investerer man nu i at samle fedmekirurgi inden for et specialområde, hvor man ser på flere måder at møde denne patientgruppe på. I Danmark er Aleris Balance-projektet netop startet op.
- Vi har manglet en behandlingsmetode, der ser hele patienten, fra alle perspektiver. Vi mener, at man skal forstå, at overvægt handler om andet end vægt, og at operation kun er en af de behandlinger, der findes, siger Michael Gram Kirkegaard, landechef for Aleris i Danmark.
I projektet arbejder man i teams, der omfatter både en kirurg, en psykolog, en diætist og andre specialister i overvægtsproblematikken. Ved første kontakt møder patienten en sundhedsfaglig rådgiver, hvor de drøfter og finder den behandling, der er bedst for den enkelte, for eksempel medicin, psykologisk støtte eller operation.
- Vi ved, at det er vigtigt at leve sundt og dyrke motion for at forebygge overvægt, men det kan være ekstremt svært at bryde dårlige mønstre uden hjælp. Når sundhedsvæsenet møder mennesker med overvægtsproblemer, har de en tendens til at undervurdere de mentale aspekter, bemærker Michael Gram Kirkegaard.
Mange patienter lider ikke kun af en fysisk, men også af en psykisk overvægt. Ofte er der psykologiske faktorer bag. Her skal andre behandlingsmetoder introduceres som samtalestøtte, coaching og CBT (kognitiv adfærdsterapi), hvor patienten får hjælp til at håndtere fx en sød tand og finde nye rutiner for en sundere livsstil.
Aleris Balance projektet drives i dag som et digitalt projekt, der gør det muligt at nå ud til hele Danmark, men det har også vist sig at være en effektiv måde at sænke barrieren for at søge hjælp.
- Vi mærker, at vi når patienterne bedre online end i en traditionel konsultation, og det gælder især de mandlige patienter. 65 procent af patienterne vælger at se en psykolog på nettet.
Lige så vigtigt som, at patienterne får tidlig støtte med deres problemer, er det, at de også får fortsat støtte efter behandlingen. Michael Gram Kirkegaard fortæller, at de er i proces med at starte netværk, hvor patienter kan møde andre i samme situation, udveksle erfaringer og få støtte også efter behandlingen.
Niclas Skyttberg, cheflæge i Aleris koncernen, har store forhåbninger om, at Aleris vil starte lignende projekter i Sverige.
- Traditionelt har vi fokuseret meget på operation. Det danske projekt viser vej gennem en moderne tankegang, hvor man taler om livsstil og sundhed og udforsker flere behandlinger, der både er enklere og billigere, forklarer Niclas Skyttberg.
Ifølge kvalitetsregistret for fedmekirurgi i Sverige, Soreg, blev der sidste år gennemført 4.973 fedmeoperationer i Sverige. Det er en stigning siden året før, men ventetiderne er lange. De seneste fem år er ventetiderne på operation steget med næsten seks måneder. Forskellene mellem regionerne i Sverige er også store, og mange gange betaler patienterne selv for deres operation, hvilket risikerer at føre til ulige behandling.
I Socialstyrelsens retningslinjer for fedmebehandling står der, at mange mennesker med overvægt oplever fordomsfuld behandling, diskrimination og stigmatisering i kontakten med sundhedsvæsenet. Både Niclas Skyttberg og Michael Gram Kirkegaard har mødt patienter, der beretter om, at de ikke blev lyttet til og taget alvorligt, når de tidligere søgte behandling.
- Den store udfordring, når det kommer til fedme, er, at man ikke betragter det som en sygdom. Der er en tendens til at lægge skyld og skam på patienterne, at det handler om, at de er dovne eller uafklarede, forklarer Michael Gram Kirkegaard.
I Aleris egen kvalitetsrapport er der set nærmere på fedmekirurgi, og Niclas Skyttberg slår fast, at de ligger godt til både hvad angår de klassiske resultatmål og patientsikkerhed. Men det resultatmål, han er mest stolt af, er det, der måler patienttilfredsheden.
- For mig er den måling supervigtig. Disse patienter er i en sårbar situation, og det er vigtigt, at de føler, at de bliver behandlet godt. I både Sverige og Danmark får vi god respons på patientoplevelsen. I Danmark er det mellem 98 og 99 procent, og det gør mig ekstra stolt, siger han.
At samle ekspertise i specialistråd, der sammen finder nye metoder og måder at arbejde på for at udvikle fremtidens overvægtsbehandling er noget, som Niclas Skyttberg er overbevist om, er en god vej at gå. Det er godt for patienterne, men også stimulerende for medarbejderne.
- Jeg tror på den danske model, som tager en mere helhedsorienteret tilgang til den enkeltes behov for støtte til at bevare en sund vægt. Vi skal finde patienterne tidligere og støtte dem længere gennem behandlingen, påpeger han.
Kirurgi er indtil videre den eneste evidensbaserede behandling for svær overvægt, og der er ikke meget forskning i andre behandlingsformer af overvægt. Aleris har derfor investeret forskningsmidler via AlerisFonden for at følge resultaterne af det danske projekt.
- Det bliver ekstra interessant at kunne følge forskellige behandlinger over tid og se langtidseffekten af for eksempel medicin, siger Niclas Skyttberg.