Lægekonference i Aleris
Næsten 100 læger fra Aleris var fredag og lørdag samlet til Aleris' store nationale Lægekonference 2023. Et par virkelig udbytterige dage med den patientoplevede kvalitet i fokus og afslutningsvis en meget spændende og aktuel debat om prioritering i Sundhedsvæsenet.
Godt 100 læger fra Aleris var fredag og lørdag samlet til Lægekonference i København, hvor der udover interessante oplæg og en sundhedsdebat var sat tid af til networking og arbejde i specialerådene.
Den patientoplevede kvalitet
Fredagen var helliget den patientoplevede kvalitet. Blandt oplægsholderne var Henriette Lipczak, Vicedirektør i RKKP - Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, som fortalte om deres arbejde med det nationale kvalitetsudviklingsprogram. En af hovedpointerne var, at det lærende perspektiv altid skal være omdrejningspunktet for alt kvalitetsarbejde, og opfølgningen er helt central for en værdifuld kvalitetsudvikling.
Dernæst gik kongen af kundeoplevelser Ian Wisler-Poulsen på scenen, og han gav os en veloplagt pep-talk om at tage ansvar for patientoplevelsen. Han mindede os om, at det i bund og grund handler om mennesker, empati og tillid. Det kan godt være, at de glemmer, hvad du gjorde og sagde, men de glemmer aldrig, hvordan du fik dem til at føle. Det handler ikke kun om den lægefaglige ydelse, men om hele oplevelsen.
Tager man ansvar for patientoplevelsen, får man ikke kun tilfredse patienter, men vores opgave bliver samtidig nemmere at løse.
Karen-Inger Bast, Direktør for Patienterstatningen rundede foredragsrækken af med et lærerigt indblik i, hvorfor patienterne søger erstatning, og hvordan sagerne vurderes. Konklusionen var bl.a., at det altid er guld værd for begge parter at tage en god dialog med patienter og pårørende, hvis de er utilfredse med behandlingen eller resultatet.
”Det er så utrolig vigtigt, at den faglige kvalitet altid er i orden, men det er mindst ligeså vigtigt, at patienterne har en god oplevelse hos os. Derfor skal vi blive ved med at arbejde med patientoplevelsen - Viktor Axelsen holder jo hellere ikke op med at træne, selv om han er en af verdens bedste badmintonspillere”, siger Bent Wulff Jakobsen, Lægefaglig Direktør i Aleris.
Fredagen blev rundet af med arbejdssessions i de respektive specialeråd. Et vigtigt arbejde, som sikrer en ensartet kvalitet og sparring på tværs af Aleris.
Prioritering i Sundhedsvæsenet
Vi skal prioritere hårdere i fremtidens sundhedsvæsen og ikke alle kan få alt - men hvordan? Det var hovedtemaet på 2. dagen for Aleris’ Lægekonference.
Dette store dilemma blev diskuteret i en spændende debat, hvor ordstyrer journalist Ole Nikolaj Toft fra Altinget.dk holdt styr på salen og panelet, som bestod af:
- Monika Rubin, Politisk ordfører for Moderaterne og læge
- Leif Vestergaard Pedersen, Formand for Etisk Råd og chefkonsulen
- Jesper Brask Fischer, Velfærds- og seniorchef hos PFA
- Anna Mette Nathan Næstformand i Lægeforeningen
- Thomas Klebe, Hospitalsansvarlig læge ved Aleris Aarhus
Man kan kun konstatere, at når virkeligheden bringes ind i debatten om prioritering i sundhedsvæsenet, kommer der nogle spændende perspektiver på bordet.
Der var bred enighed i salen om, at udredningsretten er helt fundamental, hvis man skal holde hånden under de svage i samfundet og sikre lige sundhed for alle. Til gengæld er der behov for fælles, nationale retningslinjer, så vi bliver bedre til at prioritere, hvornår der er behov for udredning og behandling. Her var et af forslagene, at det ville give mening at investere i en øget brug og professionalisering af de faglige selskaber, som ligger inde med stor knowhow.
Vi lever i en tid, hvor borgerne efterspørger flere og flere undersøgelser og behandlinger, og lægerne kan være bekymrede for at overse noget. Her kan nationale retningslinjer sikre, at retten til hurtig udredning og behandling ikke fører til overbehandling. Vi skal turde sige nej, hvis det ikke gavner patienten, men det kræver, at vi tager os tid til at kommunikere og forventningsafstemme med patienten.
”Vi har haft et par meget udbytterige dage, som blev afsluttet med en meget vigtig sundhedsdebat, hvor virkelighedens stemmer for alvor kom til orde. Jeg hæfter mig ved, at paneldeltagerne gav udtryk for, at privathospitalerne skal være en del af det samlede sundhedsvæsen. Det er meget positive toner, for vi vil meget gerne tage ansvar for ikke kun at hjælpe danskerne til hurtig udredning og behandling, men også med uddannelse og forskning”, Michael Gram Kirkegaard, CEO i Aleris Danmark.