Invester i dit helbred
Danskerne har brug for et nyt mindset, når det kommer til deres helbred. Vi skal være langt mere proaktive og bruge lægen til at forebygge fremfor at helbrede.
I Danmark har vi en tradition for primært at besøge vores læge, når vi føler os syge, men ifølge speciallæge i almen medicin Camilla Weber Fenst burde vi vende helbredstilgangen på hovedet og få hjælp til at forebygge sygdomme.
Til hverdag arbejder Camilla på Aleris-Hamlets Sundhedscenter i Søborg, hvor hun overvejende beskæftiger sig med forebyggende helbredsundersøgelser til private kunder og til virksomheder.
”Mine kunder er typisk mellem 40 og 60 år. Nogle bliver tilbudt forebyggende helbredsundersøgelse gennem deres arbejdsplads. Andre kommer fordi de fx har oplevet sygdom i familien/vennegruppen og derfor ønsker en grundig vurdering af deres egen helbredssituation, fortæller Camilla.
Hun fortsætter: ”Der er også kunder, der har specifikke symptomer og ønsker en mere omfattende vurdering, end det ofte er mulighed for hos egen læge. Forleden havde jeg fx en mand, som troede, at han havde tegn på stress, fordi han gennem længere tid havde oplevet træthed, uro i kroppen, hjertebanken og påvirket humør. Det viste sig at være en stofskiftelidelse”.
Vi ser generelt en øget tendens til, at danskerne gerne vil investere i deres helbred. Der er et øget fokus på, hvad folk selv kan gøre for at forebygge sygdomme, og mange vil gerne have hjælp til kost, motion og stresshåndtering.
Vi tager udgangspunkt i din livssituation
Vi er de sidste mange år blevet indskærpet de generelle anbefalinger til kost, motion og alkohol, men det, som vores kunder i dag efterspørger, er en meget mere individuel tilgang til netop deres livssituation og helbred.
”Nøglen til livstilsændringer og dermed til forebyggelse er motivation. I vores rådgivning tager vi derfor udgangspunkt i den enkeltes livssituation og hjælper med at optimere livsstilen med henblik på at forebygge sygdomme og øge livskvaliteten”, forklarer Camilla.
”Vi finder fx hos en del af vores kunder et forhøjet blodtryk, som i sig selv er en risikofaktor for at danne blodpropper i hjerne og hjerte. Derfor er det vigtigt, at vi kigger på livsstilen, så det kan forebygges eller behandles” slutter Camilla.