Er du bekymret for arvelig kræft?
01.03.19 Mange familier oplever på et tidspunkt at få kræft tæt ind på livet. Det kan give anledning til frygt for selv at blive ramt. Men er der grund til bekymring? Det kan vores nye speciallæge i genetisk rådgivning give svaret på.
Kræft kan opstå hos alle, men der er personer, som er arveligt disponeret og dermed har en større risiko for at udvikle kræft. Med genetisk rådgivning kan du få vurderet din risiko. Er denne forhøjet, er det ofte muligt at deltage i et særligt undersøgelsesprogram, og i nogle tilfælde vil det også være muligt at reducere sygdomsrisikoen.
Genetisk rådgivning anvendes i nogle tilfælde også til at beslutte, hvordan behandlingen kan optimeres, hvis man allerede er ramt af en kræftsygdom.
Hvornår kan kræft være arveligt?
Man vurderer, at ca. 5 - 10% af alle kræfttilfælde opstår på baggrund af en arvelig disposition. Mistanke om arvelig disposition får man, hvis:
- Kræftsygdommen opstår i meget ung alder
- Der er flere tilfælde af samme sygdom i familien• Forskellige kræftformer opstår i et særligt mønster
- En person udvikler flere forskellige kræftformer
Er alle kræftformer arvelige?
Nogle kræftformer er i højere grad arvelige, mens andre oftere skyldes miljø og adfærd. Fx er æggestokkræft ofte arveligt, mens livmoderhalskræft oftest skyldes en infektion.
Man kan med en genundersøgelse påaf en blodprøve afklare, om der findes en genfejl, som kan forklare kræfttilfældene hos en person og dennes familie.