Forskning: Diagnostik og behandling af ganglier omkring hånd og håndled
Håndkirurg hos Aleris Ringsted, Jamila Eriksen har fået en statusartikel i Ugeskrift for Læger omhandlende Ganglier på hånden og deres behandling.
Håndkirurg Jamila Eriksen fra Ringsted fik for nyligt en statusartikel i Ugeskrift for Læger. Artiklen giver en opdateret, videnskabelig dokumentation og den aktuelle praksis for behandling af ganglier (også kendt som seneknuder).
Ganglier er de mest almindelige bløddelstumorer omkring hånd og håndled. Ca. 70 % findes på håndryggen, ca. 30 % på undersiden af håndleddet og 10% opstår omkring fingrenes bøjesener.
Ganglier kan forekomme i alle aldre og hos begge køn. De består af en tynd væg, indeholder en gennemsigtig tykflydende gelé og kan være enkelt- eller flerkamret. Klinisk er de typisk 1-2 cm store, velafgrænsede og uden varme eller rødme. Oftest er de smertefrie, man kan give trykgener, jo dybere de ligger, og jo større de bliver. Patienterne henvender sig typisk med kosmetiske gener, frygt for at fejle noget alvorligt og sjældnere pga. smerter.
Årsagen til gangliers forekomst er fortsat ukendt, og der er fremsat flere teorier, som endnu ikke er kommet årsagen nærmere. I 50 % af tilfældene er der ved håndleds kikkertundersøgelse fundet en mulig udløsende årsag.
Diagnosen er primært klinisk, men ultralyd og MR-skanning kan anvendes i tvivlstilfælde.
Et ganglie kan forsvinde enten spontant eller efter et slag og kan gendanne sig efterfølgende.
Førstevalg for behandling er åben kirurgisk fjernelse, alternativt kan de fjernes artroskopisk, men dette kræver rutine. Udtømning af gangliet med en kanyle kan forsøges, men resultaterne har vist, at op til 80 % kommer tilbage efter denne metode. Der ses også tilbagefald efter kirurgi, og enkelte patienter er blevet opereret flere gange.
Der er fortsat mange spørgsmål om gangliers forekomst og manglende viden om årsagen til tilbagefald og der er derfor fortsat behov for forskning i området og deling af viden.