Mental balance i en Coronatid
Få 10 gode råd af Aleris-Hamlets chefpsykolog til, hvordan vi bedst hjælper os selv og hinanden i den aktuelle situation.
Af chefpsykolog Annette Gaard
I den aktuelle situation hvor fokus og al snak er på Corona, mærker jeg som chefpsykolog på Aleris-Hamlet Søborg tydeligt, hvordan uvished om Corona sniger sig ind på vores kunder og mig selv.
Derfor er det godt at minde hinanden om, at vi mennesker kan håndtere meget, hvis blot vi bevarer hovedet koldt og hjertet varmt samt benene godt plantet i mulden.
Jeg har samlet nogle råd til, hvordan vi bedst hjælper os selv og hinanden i den aktuelle situation.
10 gode råd
- Vi rammes alle af uvished, og frygt kan få tag i os. Det er helt ok, at vi viser det forskelligt. Frygt er et naturligt beredskab, en hjælp til at handle fornuftigt, til at ændre adfærd, og det er det, vi skal hjælpe hinanden med, så håndterer vi også frygten.
- Vi er sociale væsner, så tal med andre om det, der skræmmer dig. Det virker. Gør brug dit netværk, ring, SMS og face-time. Inviter til online komsammen.
- Pas på hinanden. Hold dine børn og ældre velinformeret, så de ikke ængstes unødigt. Del den faktuelle viden i rette mængder og undlad overdrivelser. Del kun pålidelig information, vær kritisk.
- Begræns nyhedsforbruget, så angsten ikke løbende næres.
- Skab bevægelse, vær aktiv, brug din krop og kreativitet. Gå en tur, dyrk hjemmetræning, lav online konkurrencer, sæt gang i kreative aktiviteter og dyrk madkunst. Det afhjælper stress- og angstreaktioner.
- Søvn er vigtig! Manglende eller forstyrret søvn svækker dit mentale overskud. Hold om muligt fast i dit normale søvnmønster.
- Vær overbærende. Det er nemt at gøre dumme ting, når man er presset og bange og blot forsøger at genskabe kontrol. Vis forståelse, da udskæld og vrede ikke hjælper på ængstelse.
- Giv tid til egenomsorg, det giver overskud til andre. Dyrk ro, kedsomhed, musik, bøger, film, yoga og meditation. Det afleder tankerne og giver næring.
- Arbejder du hjemme/er du hjemsendt, så skab balance og en klar struktur mellem arbejdstid/skoletid og fritid. Markér overgangene, afstem forventninger, så gnidninger og konflikter undgås.
- Stå sammen, på afstand! Men undlad ikke at kysse og kramme dem, du må - det behøver vi alle, det virker beroligende.
Med inspiration fra Svend Brinkmann