AlerisFonden understøtter et liv i bedre balance
AlerisFonden støtter et nyt, spændende projekt ”Personlig digital sundhedsvejledning”, som skal hjælpe danskerne til at ændre og fastholde sunde vaner under og efter medicinsk behandling for vægttab.
AlerisFonden blev etableret i 2013 med det formål at fremme innovation blandt vores medarbejdere og dermed medvirke til et bedre og sundere liv for vores patienter gennem øget patientværdi. I 2023 uddelte fonden godt 1,1 millioner svenske kroner til 14 udvalgte patientnære projekter i Norden. Sygeplejerske og sundhedsfaglig rådgiver fra Aleris Balance Katja Jackson Nylander er ophavskvinde til et af de danske projekter, som har fået tildelt midler fra AlerisFonden i 2023.
Individuelt skræddersyede forløb er nøglen
Katja arbejder til daglig med livsstil og overvægt hos Aleris Balance i København, hvor hun er i kontakt med mennesker, der drømmer om lavere vægt og højere livskvalitet. Da alle er forskellige, arbejder hun med individuelle, sundhedsfremmende patientforløb, der tager udgangspunkt i den enkeltes livssituation. Det enkelte menneskes samlede situation er også omdrejningspunktet i hendes projekt ”Personlig digital sundhedsvejledning”, der omhandler udvikling af et individualiseret, sundhedspædagogisk og helhedsorienteret online tilbud til patienter, som ønsker hjælp til at ændre og fastholde sunde vaner under og efter medicinsk behandling for vægttab.
”Projektet har fokus på adfærdsændringer i forhold til vægttab, mental trivsel, spisemønstre, rygning, alkohol, søvn og daglig bevægelse. I fællesskab ser vi på, hvad patienten ønsker at opnå, og hvad der skal til for at få det til at ske. Sammen med patienten opstiller vi nogle små, konkrete delmål, der skal integreres i hverdagen. Det er vigtigt, at målene er realistiske og håndgribelige, så patienten bevarer motivationen og kan fastholde de nye sunde vaner, vi sammen gradvist opbygger”, forklarer Katja.
Sundhedspædagogik handler om nudging
Tilgangen til langtidsholdbare adfærdsændringer er, at man tager udgangspunkt i de oplevede barrierer og de oplevede fordele ved at ændre sundhedsadfærd. Det handler ikke nødvendigvis om antal kilo på vægten.
”Vi arbejder med opmuntring og nudging fremfor løftede pegefingre. Vaner og sundhedsadfærd er nogle af mine store interesseområder, og mere forskning er nødvendigt, da sundhedspædagogik godt kan være et lidt uhåndgribeligt område. Det handler om så meget mere end blot patientens vægt og fysik. For varigt at kunne omlægge til en sundere livsstil, skal vi tænke mere holistisk, da det fx også kræver mentalt overskud og velvære at gå nye veje i livet”, uddyber Katja.
Projektet er tænkt som et digitalt tilbud, hvor patient og behandler mødes via onlinekonsultationer og chat. Der er som udgangspunkt tale om et seks måneders forløb, og det tilbydes også mennesker med et BMI under 30. Der er tilknyttet diætister, psykologer og speciallæger, der inddrages efter behov.
”Jeg glæder mig meget til at få mulighed for at arbejde med projektet, hvor vi vil indsamle mere viden og data. Med midlerne fra AlerisFonden vil vi kunne sætte et sundhedsfremmende projekt i gang, som på sigt, vil kunne gøre en endnu større forskel, for endnu flere mennesker. Det giver mig en kæmpe arbejdsglæde”, slutter Katja.
Danskernes sundhed
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2021 er 52,6 procent af de voksne danskere moderat overvægtige (BMI 25 – 29,9). 18,5 procent af de voksne danskere er svært overvægtige (BMI over 30). Ifølge Nationalt Center for Overvægt medfører svær overvægt ikke kun risiko for fysisk sygdom, men også psykiske og sociale problemer.