Aleris har fokus på klimavenlige bygninger
Udskiftning af alle vinduer i Søborg og etablering af dynamisk LED-lys på sengeafdelingen skal sikre et mindre klimaaftryk i fremtiden.
Siden starten af året er der gradvist blevet udskiftet vinduer på hospitalet i Søborg, og nu er hele vinduesprojektet nået til vejs ende. Med de nye vinduer har der været fokus på at klimaeffektivisere bygningen.
”Efter vi har fået de nye vinduer, er bygningen blevet løftet udefra, og det har givet både en grøn og økonomisk værdi. Vi kan allerede se nu, at vi sparer en del på energien, og desuden er vores indeklima blevet bedre og mere tæt”, siger Teknisk Chef Lars Erikson.
Det bedre indeklima er generelt for hele bygningen og kan mærkes, når man går rundt på hospitalet. Rummene er blevet varmere og mere tætte. Med de nye vinduer kommer der mere lys ind.
”Vi har førhen været vant til, at nogle af de gamle vinduer var utætte flere steder. Dette er løst med de nye vinduer. Allerede nu kan vi se værdien og effektiviseringen på varmeregningen, og vi bruger generelt mindre varme allerede nu, men det er klart, at vi først rigtigt kan se effekten til vinter. Derfor har vi også store forventninger til besparelser hen over vinteren”, siger Lars Erikson.
Nyt LED-lys på sengeafdelingen
Det er ikke kun vinduerne, der er blevet skiftet for at mindske vores CO2-aftryk. I første omgang er alle lys i lofterne på sengeafdelingen blevet udskiftet til dynamisk LED-lys. Planen er, at der med tiden skal udskiftes på hele hospitalet. Den nye fertilitetsklinik har i forbindelse med udvidelsen også fået LED-lys.
Det nye dynamiske LED-lys er programmeret, så det følger naturens rytme over døgnets 24 timer. Der er altid mulighed for at omprogrammere, hvis det bliver nødvendigt.
”Det nye LED-lys giver ikke kun et mere behageligt lys. Det betyder også, at medarbejderne, der ikke skal tænde og slukke på en stue, da det dynamiske lys kører over bevægelsessensor. Gardinerne kan også køre på sensoren fra LED-lysene, lyset kan skifte farve alt efter behov, og det kan afspille musik. Radiatorerne er også integreret i det nye LED-lys, så vi hele tiden får en bedre temperatur og indeklima”, siger Lars Erikson.
”Det dynamiske lys gavner også patienterne, især når man ligger på en flerpersonsstue. Har en patient behov for at komme op om natten, er det muligt blot at tænde lyset i et lille område, så det ikke vækker den anden patient. Lyset er desuden mere behageligt, hvilket giver ro til patienterne”, fortæller Lars Erikson videre.
Ved at ændre lysets farver hen over døgnet, bliver patienternes og medarbejdernes døgnrytme understøttet.
”Vi kan nok forvente at opnå en samlet energibesparelse i sengeafdelingen i omegnen af 50.000 kWh/år. Dertil kommer også energibesparelsen med de nye vinduer. Vi glæder os meget til at følge udviklingen i løbet af den næste tid og løbende få implementeret det dynamiske LED-lys på flere afdelinger”, slutter Lars Erikson.