Nyt interessant forskningsprojekt inden for Øre-Næse-Hals
Øre-næse-hals læge Tejs Klug, som er ansat på Aleris Aarhus og Aalborg, skal i et nyt forskningsprojekt undersøge om man med fordel kan ændre på kriterierne for fjernelse af mandler.
Med 7.000 årlige indgreb er fjernelse af mandlerne (tonsillektomi) en af de hyppigste operationer i Danmark. Blandt teenagere og voksne foretages operationen hovedsageligt pga. hyppige halsbetændelser eller kronisk betændelse i mandlerne. Det er veldokumenteret, at hovedparten af patienterne har færre halsbetændelser og forbedret livskvalitet efter operation, men der er ikke enighed om retningslinjerne for, hvornår patienterne bør tilbydes operation.
Derfor har Aleris speciallæge i øre-næse-hals sygdomme Tejs Klug i samarbejde med forskningsårsstuderende Hannah Inez Houborg søsat et forskningsprojektet*, som skal se på svælgrelateret livskvalitet og indikationer for kirurgi hos patienter med hyppige halsbetændelser og kronisk mandelbetændelse. Projektet sker med deltagelse af patienter fra Aalborg og Aarhus, som er henvist til udredning og behandling hos Tejs Klug.
I studiet undersøges om grundlaget for fjernelse af mandlerne bør baseres på et af flere velkendte sæt af retningslinjer fx antallet af halsbetændelser eller den patient-rapporterede svælg-relaterede livskvalitet.
Patienter, der får fjernet mandlerne, og som opfylder ét eller flere af de forskellige sæt af retningslinjer inkluderes i studiet.
*“Throat-related Quality of Life in patients with recurrent acute tonsillitis and chronic tonsillitis before and after tonsillectomy”.