Foredrag om forskning i PCOS og fertilitet
Vores fertilitetslæge Marie Louise Wissing holdt foredrag omkring udredning og håndtering af PCOS for fagfolk i den danske fertilitetsbranche på Mercks Fertilitetsforum.
Baggrunden er, at Marie Louise Wissing har forsket i PCOS, hvor hun bl.a. har undersøgt, hvorledes PCOS påvirker ægkvaliteten ved IVF/ICSI behandling.
I forbindelse med forskningsprojektet undersøgte de, hvorledes de befrugtede æg udviklede sig i en time lapse inkubator, hvor det befrugtede æg fotograferes hvert 20. minut, således at man nøje kan følge udviklingen fra befrugtning til blastocyststadiet.
”Ved fertilitetsbehandling kan PCOS patienter have tendens til at danne flere umodne æg, og æg der ikke udvikler sig, som de skal efter befrugtning. Men da PCOS patienter ofte danner mange æg, er der som regel altid brugbare æg iblandt, og derfor har PCOS patienter lige så god graviditetschance ved IVF/ICSI-behandling som kvinder uden PCOS, hvilket også understøttes af andre studier”, fortæller Marie Louise Wissing.
I forskningsprojektet undersøgte de også, om æggets støtteceller, de såkaldte cumulusceller, har en anden genekspression som udtryk for en ændret funktion.
”Vi undersøgte kun cumulusceller fra gode æg, som udviklede sig normalt efter befrugtning og blev lagt tilbage i livmoderen. Her så vi ingen forskelle mellem PCOS patienter og kvinder uden PCOS. Dette er et positivt budskab til PCOS patienter, som desværre ofte har fået indtryk af, at de har en dårlig prognose ved fertilitetsbehandling. Tværtimod har PCOS patienter god chance for graviditet ved fertilitetsbehandling”, siger Marie Louise Wissing.
Udfordringer med PCOS
PCOS er en tilstand, som giver forskellige udfordringer gennem livet. For yngre PCOS patienter er det især problemer med øget behåring, uren hud og vægtproblemer, der fylder. Når ønsket om børn indfinder sig, er det den nedsatte fertilitet, som følge af manglende ægløsning, der fylder.
Kvinder med PCOS har desuden en øget risiko for at udvikle diabetes type 2 og hjertekarsygdom. Det er derfor vigtigt, at kvinder med PCOS spiser sundt og dyrker motion hele livet.
”Det ideelle ville være, hvis vi fx i forbindelse med fertilitetsbehandling kunne finde de PCOS patienter, som er i højrisiko for diabetes og hjertekarsygdom, således at man tidligt kunne sætte ind med forebyggende tiltag.
I et andet forskningsprojekt, som Marie Louise Wissing har været involveret i, undersøgte man MicroRNA, som er små stabile partikler, der kan måles i en blodprøve, og som kan afspejle cellestress eller vævsskade i kroppen inden klinisk sygdom opstår. Forskningen viste, at muligvis kan visse microRNA i blodet bruges som tidlige biomarkører for fremtidig diabetes og hjertekarsygdom. Det er dog stadig på udviklingsstadiet og ikke klar til klinisk brug endnu.