Nyt design til rekonstruktion af brystvorter vinder vigtig pris
Vores plastikkirurg Lena Carstensen er medforfatter til årets bedste europæiske artikel i PRS Global Open. I artiklen beskriver man en ny teknik til rekonstruktion af brystvorten hos kvinder med brystkræft.
Teknikken er udviklet af Michael Rose, som er tidligere plastikkirurgisk speciallæge hos Aleris, og kvinderne i artiklen er opereret af Lena og Michael på hhv. Aleris i Søborg og på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
Vores plastikkirurg Lena Carstensen er medforfatter til årets bedste europæiske artikel i PRS Global Open. I artiklen beskriver man en ny teknik til rekonstruktion af brystvorten hos kvinder med brystkræft. Teknikken er udviklet af Michael Rose, som er tidligere plastikkirurgisk speciallæge hos Aleris-Hamlet, og kvinderne i artiklen er opereret af Lena og Michael på hhv. Aleris i Søborg og på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
Brystvortens form, farve og placering er meget vigtig for brystets samlede æstetiske udtryk. Hos kvinder, der har mistet brystet pga. brystkræft og har fået et nyt, rekonstrueret bryst, er brystvorten ”prikken over i’et”, som gør det hele til en enhed. Uden brystvorte, så er der noget æstetisk ”forkert”, og det bliver et blikfang, som gør, at kvinderne føler ubehag ved fx at gå i svømmehallen.
Man har længe kunnet lave en ny brystvorte ved at lave små hudlapper, som snos rundt om hinanden og sys sammen til en ”dut”, og senere tatovere huden i en rødbrun farve. De tidligere teknikker har desværre haft en tendens til at gøre brystet lidt fladtrykt, og selve den rekonstruerede vorte har haft en tendens til at skrumpe ind til næsten ingenting efter nogle år.
Med det nye ”triple flap design” rekonstruerer man brystvorten på en måde, så man undgår disse problemer. I alt 22 kvinder blev opereret med den nye teknik, og alle opnåede et godt resultat.
Det er baggrunden for, at artiklen og det bagvedliggende studie har vundet den flotte pris og er en af de mest læste i PRS Global Open i 2019.